De klimpagina
21 april 2006 - Elke klimmer weet het: als het melkzuur in de spieren zit, dan begint het branden en de pijn. De vermoeidheid slaat toe, de prestaties kelderen. Klinkt bekend, klinkt plausibel. Melkzuur is per slot van rekening een afbraakproduct van werkende spieren - afval.
Toch klopt deze volkswijsheid niet.
De slotsom van dertig jaar onderzoek is dat training de spieren leert om melkzuur in te zetten als een even efficiënte brandstof als de koolhydraten en de suikers die ze daar bij voorkeur voor gebruiken. Als de goede (interval)trainingsvorm wordt gekozen krijgen de spieren de kans om hun mitochondria zodanig aan te passen dat ze het melkzuur kunnen gebruiken als extra en extra krachtige brandstof.
Het artikel is een must voor klimmers!

06 april 2006 - Eindelijk onze vijftien minuten roem! Najaar 2005 kwam een ploeg van Man Bijt Hond naar Amsterdam Ze wilden wat doen aan boulderen in de stad, ze hadden gehoord van 'urban' klimmen en ze vroegen zich af of het wellicht een goede manier van afvallen was voor te dikke stadskinderen. Ik vond natuurlijk van wel en ben direct gaan bellen om te zien of de gevraagde stadsklimmers opgetrommeld konden worden. Iedereen aan het werk, natuurlijk. Alleen Ingmar Visser en later ook Casper TEN Sijthoff konden er op tijd bij zijn.
Gisteren was eindelijk de uitzending. Een itempje van drie-minuut-nog-wat was het uiteindelijk geworden. En ik stond niet eens zo erg voor schut. Alleen dat haar...
Wie de uitzending gemist heeft, begeve zich hier.

05 december 2005 - Het laatste bericht over klimmen op wimdows.nl dateert alweer van 21 juni 2005 (zie hiervoor de klimpagina). Dat was drie dagen nadat ik van de plaat gleed in Sloterdijk en m'n talus brak. Was daardoor mijn lol in het klimmen vergald en ligt daarin de oorzaak voor de stilte rondom dit onderwerp? Integendeel, zou ik haast zeggen: ik klim gewoon liever dan dat ik erover schrijf, zo blijkt (het ouwelullenklimdagboek dat ik ooit op de Engelstalige klimpagina ben begonnen verpieterde ook al zo snel).
Het gips ging er op 11 augustus weer af en sindsdien heb ik me weer bijna teruggeklommen naar het niveau van voor het ongeluk - alleen plaatklimmen, dat wil nog altijd niet zoals vroeger. Maar aangezien ik dat eigenlijk altijd al een crime vond, is daar op de keper beschouwd ook weer niet zo heel veel aan verloren verder. Enfin, zodra ik weer enigszins boven de 6+ opereer, gaat het hier vast wel weer eens vaker over klimmen.
De eigenlijke aanleiding voor deze entry - aan de andere kant van het klimspectrum, zeg maar - was een mailtje van bevriend boulderaar Jurriaan Zwier. Hij heeft namelijk in de prestaties van weer een andere klimmer uit de kennissenkring aanleiding gezien voor een interview. Klim- en bouldergeit Jorg Verhoeven verkeert namelijk op dagelijkse basis in de kringen der grootmeesters, of zeg maar gerust Übergroßmeister, hij moet eigenlijk nog beginnen aan zijn volwassen klimmersloopbaan, maar weet al wel hoe het voelt om wereldkampioen (twee keer) te zijn. Voldoende stof en een vermakelijk gesprek (in het Engels, overigens). Freakclimbing.com is toegevoegd aan de lijst van onmisbare klimlinks op de klimpagina.
21 juni 2005 - Hoewel autobiografie allesbehalve de belangrijkste bestaansreden is voor deze pagina, ben ik wel een verklaring schuldig voor de Foto van de Dag van 19 juni.
Op de foto zijn mijn voeten te zien die ijlings per brancard het Slotervaartziekenhuis worden binnengereden. De spoed betreft met name

de linkerpoot, die zo'n drie kwartier eerder ineens onder een wel heel onconventionele hoek aan mijn been bevestigd was. Nu is een enkel geen komgewricht en kan hij dus ook niet uit zulks zijn. Maar hij stond wel overdwars en reageren op de signalen uit mijn brein om weer recht te gaan staan, deed ie echt niet meer. Dankzij de ambulanceman die de eerste hulp deed, zit de voet hier op de foto alweer zoals ie hoort - en ben ik ondertussen zo high als een vlieger van de pijnstillers -, maar wat er allemaal stuk is, is nog niet bekend.
Van de plaat gegleden tijdens de A5-series boulderdag in Klimhal Amsterdam te Sloterdijk. Voor de niet-klimmers: een 'plaat' is een tamelijk glad stuk klimwand dat doorgaans net niet helemaal rechtop staat. Een val van een plaat gaat dus niet door de lucht, maar langs de plaat naar beneden. Dit maakt de landing vaak nog veel linker dan van een rechte of overhangende muur. Zeker in de hal, waar tussen de valmat en de plaat bijna altijd wat ruimte over is. Mijn voet dook zo die spleet in, terwijl m'n lichaam doorviel richting mat. Het buigen-of-barsten-moment dat zich daarop voordeed resulteerde gelukkig vooral in het eerste, maar toch ook in het tweede.
De schade betreft (naast de traditionele opgerekte pezen en banden): een breuk in de talus, oftewel het sprongbeen. En toch al gauw een paar dagen niet klimmen! Naast het feit dat ik de barbecue en het bier na afloop van de klimdag niet heb hoeven missen, is de enige troost dat het geen oudemensenblessure is, maar een stoere, jonge, avontuurlijke actievelingenverwonding!
Vrijdag aanstaande is de scan. Ik houd u ongetwijfeld u op de hoogte van het vervolg.

07 juni 2005 - Het heeft even geduurd, maar ik ben klaar met de foto's die ik vorig weekend maakte in Bleau. De serie bestaat uit een aantal boulderfoto's en wat toeristisch verantwoorde kiekjes.
Veel kijkplezier gewenst!

02 juni 2005 - Het Amstelmuurtje (topo) aan de James Wattstraat in Amsterdam is dit jaar twintig jaar in gebruik als klimwand. Reden voor een happening, hoor ik om mij heen. Aangezien Menno Boermans op het prikbord van climbing.nl naar mij verwijst als de 'koning van de Amsterdamse bouldermuurtjes' en omdat ik toch tijd over heb, werp ik mij hierbij op als coördinator van dit gebeuren (met als werktitel Think Pink, 20 years went by in a Wink). Later meer!
Ondertussen: mail me als je interesse hebt!

Naschrift van 02 augustus 2005: Twee weken later brak ik mijn enkel bij een boulderwedstrijd in Sloterdijk. Daardoor had ik in en nóg meer tijd, maar bij nader inzien ook even niet zo'n zin in klimmen en de dingen daaromheen. En waarom zou ik in vredesnaam een happening organiseren waarbij ik uitsluitend zou kunnen toekijken. Daarbij duurt het aanvragen van de vereiste vergunning een kleine twee maanden en is het dus voor deze zomer in elk geval alweer te laat.
M ijn voorstel: we doen het volgend voorjaar, aan het eind van het binnenboulderseizoen. Wie doet er mee?

24 mei 2005 - Hier is mijn versie van de topo van het Amstelstationmuurtje. Ik heb de vrijheid genomen een bestaande topo ietwat te verbeteren. Ten tweede is er de link naar sloper.climbing.nl, die allang in het rijtje aanraders op de klimpagina had moeten staan - voor wie boulderend Nederland op de voet wil volgen.
En heeft u de nieuwe Bleau-gids al besteld?
19 mei 2005 - De kans dat er deze zomer flink wat urbanning-foto's bij komen op deze site is aanzienlijk. Voor wie niet wachten kan, is er het allengs uitdijende klimfoto-archief van Otto...
(Naschrift van 27 juli: door de gebroken voet is de kans flink afgenomen, maar ik kan inmiddels weer fietsen, dus er komt vast nog wel wat.)

17 mei 2005 - Meer urbanning in Amsterdam! Ditmaal op het (te makkelijke) basalt van de nieuwe tramhalte aan de Piet Heinkade. Otto Jongerius doet hier de boulder van het lieveheersbeestje en het spinnetje...
Op zich is het zeker geen moeilijk boulder, maar als je je neiging om de betonnen rand bovenop te gebruiken weet te beteugelen, dan is het een mooie manteltraining. Eenmaal met beide handen op het beton, heb je de keuze uit de walrusbenadering (als je er ligt, snap je wat ik bedoel) of de technisch mooie

uitvoering waarbij je eerst je armen helemaal uitdrukt voor je een voet plaatst. Er zijn natuurlijk extra punten te verdienen met een zitstart en een tweehandig dynootje direct naar de rand.
12 mei 2005 - Als zelfverklaarde guru van de Amsterdamse bouldermuurtjes moet ik natuurlijk het goede voorbeeld geven. Gelukkig heb ik in de loop van de jaren bakken vol boulders verzonnen op het basalt van de hoofdstad. Stof genoeg!
Hier is een leuke oefening op wat wij, tamelijk oneerbiedig, het junkenmuurtje noemen (tegenover de ingang van het Scheepvaartmuseum). Er zijn daar twee deuren (een brede en een smalle) waarop het kunstje zowel linksom als
rechtsom kan worden uitgevoerd. Veel chimney fun!
De foto's zijn gemaakt door Yolande van der Sande.

14 maart 2005 - Toppunt van onhandigheid: klimmer met bindingsangst.
Oplossing? In therapie met dat (aan)hechtingsprobleem!

14 februari 2005 - Omdat het nog altijd het meest inspirerende boulderfilmpje is (niet in de laatste plaats door de soundtrack), bied ik 'm maar weer eens aan, die topper van de allerleukste klimsite ooit (climbXmedia.com natuurlijk!): Bring the Ruckus!
05 december 2004 - Twee foto's van het Nederlands kampioenschap sportklimmen...
links Casper ten Sijthoff, rechts Ima Nahumury
20 november 2004 - Dit weekend uit boulderen geweest in Trier en de Eiffel. Hier zijn de foto's van de (twaalfde) Felsfreunde Bouldercup op de even kleine als sfeervolle zolder van het Ex-Haus in Trier...
30 en 31 oktober 2004

Naar Bleau geweest. Hier een fotootje van ondergetekende in Rudeboy (7a+). Alleen gebrek aan licht... Volgende keer! Meer foto's volgen.

foto: Yolande van der Sande

september 2004 - Klimhal Centraal heeft een nieuw boulderwandje (onderaan het voorklimdak). Daar heb ik een klein dynootje op gebouwd. En daar hebben we dan weer foto's van gemaakt...

 
augustus 2004 - Wat nieuwe foto's uit Hampi! Natuurlijk had ik er veel meer moeten maken (maar de boog en de spanning enzo). Maar hier zijn dan toch wat portretten van klimmers en hun vrienden in Hampi...
juli 2004 - Nieuw! Urbanningwandje in Amsterdam-Oost - eerste straight ups gedaan op 18 juli
2004. Train vingers en voetenwerk in een heerlijk rustige omgeving.
Extra dimensie: op sommige delen breken de bakstenen af onder je vingers. Je trekt er letterlijk de grepen van de muur.
En ik heb ook nog even de tijd en de vrijheid genomen om de bestaande topo van het Amstelmuurtje een beetje aan te passen en te voorzien van leuke kleurtjes. Ik heb er meer plannen mee, want er valt wel het een en ander op aan te merken. Wie weet nog waar alles zit?!
maart 2004 - Reportage uit India: boulderen in Hampi en Badami

Voor wie niet lezen wil: alleen de foto's...

zomer 2003 - Een eigen filmpje! Jottem!Een filmpje over twee (let op de achtergrond) probleempjes op het Amstelhotelmuurtje.

Het probleempje op de voorgrond zit helemaal rechts op de muur. Het begint op een redelijk randje voor de linkerhand en een vrij lastige bonusgreep voor de rechterhand (onze benaming voor een greep die niet op de rand van een blok zit, maar echte feature op het blok zelf), en een boorgat voor de linkervoet en een aardig randje voor de rechter. De opstap, met de linker grote teen in het boorgat, is enigszins listig.
Voor de rechterhand is er dan - lekker hoog - een pracht van een hobbelige bonusgreep, de linkerhand gaat naar een puntje. Tenslotte is er dan het treetje zo rond kruishoogte voor de rechtervoet (herkenbaar aan een beetje cement erop), dat de stap naar de rand mogelijk maakt. (Schatting niveau: Fb5+)

Het dingetje dat zich ondertussen op de achtergrond afspeelt, is de Schroefboulder (zelf bedacht) :matchen op de schroef, hoog oplopen naar twee goede treetjes, en dan in een keer (zonder tussengrepen) naar de rand. Eitje! (Fb4).
Nachrift: filmpje verwijderd wegens ruimtegebrek.

Binnenkort: klimschoenenreparatietips en -truuks.
Mijn klimschoenen
5.10 Anasazi Velcro. Aantal paar: 2. Aantal keer verzoold: eerste paar een keer. Status: twee paar in gebruik. Lichtgewicht edgingslofje van kunststof. Rechte schoen met stevig middenzooltje. Hak zit matig. Meer geschikt voor een smalle voet: het blijft proppen, zelfs als je je ze in je normale schoenmaat koopt. En denk erom: ze lopen veel minder uit dan leren schoenen. Boreal Zen. Aantal paar: 2. Verzoold: beide paren een keer. Status: eerste paar exit, tweede bijna. Een leren, lichtgewicht, klittenbandslofje met stevig middenzooltje. Vrij brede leest, iets naar binnen, maar niet naar beneden gebogen. Geschikt voor bredere voet. Hak is redelijk. Aanbevolen maat: hele maat onder je straatschoenmaat: ze lopen flink uit en zitten na een half jaar als sokken om je voet. En wat mensen ook zeggen: Fusion 3-rubber is best stroef, ook al slijt het niet zo snel. La Sportiva Katana. Aantal paar: 1. Verzoold: twee keer. Status: in gebruik. Duur, superlichtgewicht, kunststof slofje. Redelijk stevig middenzooltje. Lijkt evengoed geschikt voor smalle als brede voeten. Gaat binnen de korste keren geheel naar je voet staan: koop ze gerust een hele maat onder je straatschoenmaat. Flink naar binnen, maar niet naar beneden gebogen. Hak is strak. Jammer: het (Vibram-)rubber slijt als een dolle. Red Chili xCube. Aantal paar: 1. Verzoold: een keer. Satus: in gebruik. Echt lekker, sloffie. Zit meteen lekker. Je voelt er alles mee, Toehookt als een tierelier. Jammer: jezus, wat verslijt dat rubber snel! Mad Rock Flash. Aantal paar: 1. Verzoold: ben je mal, net gekocht!. Status: ingeklommen. Sterk verbeterde versie van de Anasazi Velcro. Hak zit als gegoten (gemold, eigenlijk). Denk er bij het passen aan dat suede veel meer uitloopt dan dat kunststof van 5-10! Dikke zool is slijtvast, maar klinkt in het begin als een klompendans en vergt flinkt wat inklimmen. Naschrift van enkele maanden na aankoop: deze schoenen hebben het allerlslechtste klittenband dat ik ooit in m'n leven gezien heb!
Mammut Psycho. Aantal paar: 1. Verzoold: nee. Status: waarschijnlijk gerecycled tot parkpaaltje. Slap sloffie. Ik had het al niet zo op instapperjtes, deze schoen heeft het vooroordeel alleen bevestigd. La Sportiva Mythos. Aantal paar: 1. Verzoold: een keer. Status: ergens versleten in een kast (m'n eerste klimschoenen). Een klassieker onder de klassiekers, inmiddels. Rechte platte schoen met een (inmidddels) uniek vetersysteem (ja, het kan wel: met een veiligheisspeld door de nieuwe veter en rijgen maar). Als je achten wilt klimmen, dan kan dat heus heel goed met de Mythos (het is gedaan). Red Chili Torro. Aantal paar: 1. Verzoold: nee. Status: in de kast, vanwege pasvorm. Scherp veterschoentje voor de smalle, dunne, lange voet - het punt kan haast niet genoeg worden benadrukt. De Torro is een stevige leren schoen, die zo gebouwd is dat hij weinig uitloopt. Als de leest niet bij je voet past, wordt je daar gegarandeerd niet blij van. Hak is oké. Geen klachten over het rubber (Vibram). Kleurstelling: love it, or hate it! (Mooi!) 5.10 Rock Socks Lace-up. Aantal paar: 1. Verzoold: nee. Status: ik overweeg verzolen voor klimmen op koude dagen. Rare slof: vooraan geheel van rubber voorzien. Dit is de vetervariant; ik had liever die met klittenband gehad (ach, alleen strikken als het echt nodig is kan ook). Absoluut geen middenzool; sterke tenen vereist! Superstrak kopen lijkt niet nodig. De mijn zijn een halve maat onder m'n straatschoenen, maar ze zitten als gegoten. Zijn ook zowel sterk naar binnen als naar beneden gebogen, dat verklaard een en ander. Algemeen gevoel is dat van een glacé handschoentje voor je voeten, maar warm als wollen wanten!. Typische overhang- en voetenwerkschoen. Hak doet het prima. Wordt niet meer gemaakt en is inmiddels alleen nog als 'restanten' verkrijgbaar, maar dan vaak wel in de aanbieding. Als je ze te pakken kunt krijgen... Decathlon Qechua Vuarde Tech. Aantal paar: 1. Verzoold: een keer. Status: comfortabele trainingsschoen. Niet verkeerd; zeker niet als je kijkt naar de prijs:kwaliteit-verhouding. Koop ze zo strak als je kunt verdragen, want ze binnen de korste keren uit tot maatje ouwemannenpantoffel.